VTI-podden Cykelcentrum

VTI-podden Cykelcentrums logga, svart botten med vit text.

Välkommen till VTI-podden Cykelcentrum! Du kan lyssna på podcasten direkt på den här sidan men podden finns också på olika plattformar, där poddar finns. Sök upp och prenumerera i din podcastspelare, så missar du inte när nästa avsnitt släpps.

Har du tankar och idéer om podden? Mejla oss på podd.cykelcentrum@vti.se. Om du gillar det du hör så får du gärna dela till vänner och kollegor och använd gärna hashtaggen #vtipoddencykel i sociala medier. På så sätt får fler höra.

Läs mer om podden och oss som producerar den.

 

Avsnitt 5 – Trafiksäkerhet

Det här avsnittet handlar om trafiksäkerhet, om effektiva åtgärder för att minska olyckor. Vi ger en inblick i hur det under de senaste decennierna har gått för en av svensk cykelforsknings tidigaste frågeställningar, nämligen ”Vad krävs för att de olika trafikslagen ska kunna interagera med varandra utan att människor kommer till skada?”. Sofie Helgesson samtalar med något av en guru inom trafiksäkerhetsforskning, Christer Hydén, professor emeritus vid Lunds universitet.

Porträttbild på Christer Hydén, professor emeritus på Lunds universitet.
Foto: Reidun de Lange

Läs mer om Christer Hydén och hans forskning här. Länk till annan webbplats.

Listan med Christer Hydéns publiceringar är omfattande. Vill du ha hjälp att hitta något annat av Christer, eller om cykling generellt, så är du välkommen att kontakta VTI:s bibliotek. Det är öppet för alla. Mejla i så fall bibliotek@vti.se.

 

Avsnitt 4 – Cyklistens rätt till staden

I det här avsnittet samtalar Sofie Helgesson med Till Koglin, lektor och forskare vid Lunds tekniska högskola. Han är kulturgeografen som undervisar ingenjörsstudenter med ett fokus på rättvise- och maktaspekter, om cyklisten i ett trafiksystem som är fyllt av normer och hierarkier.

Porträttbild av Till Koglin, Lunds universitet, med cykel i sommargrönskan.
Foto: Privat

Avsnitt 3 – Drift och underhåll av cykelvägar – varför och hur?

Hur sköts cykelvägar på bästa sätt för att bli så säkra och attraktiva som möjligt och varför är det viktigt? Vilka metoder är bäst för vinterdrift? Det beror på, berättar Anna Niska, forskningsledare på VTI och föreståndare för Cykelcentrum. Anna disputerade på en metod av vinterdrift för cykelvägar som kallas sopsaltning och som ger snö- och isfria vintercykelvägar. Under våren 2023 släpps dessutom en handbok om sopsaltning, som Anna har varit med och skrivit.

Anna Niska utför friktionsmätning på vägmarkeringar, iförd varselkläder.
Foto: Go:ran Blomqvist

Avsnitt 2 – Barns aktiva skoltransporter

I det här avsnittet berättar Anna-Karin Lindqvist, bitr. professor på LTU, Luleå tekniska universitet, om arbetet med projektet Aktiva skoltransporter. Projektet fokuserar på att öka barns fysiska aktivitet. Genom att fokusera på tre målgrupper och tre kärnvärden, T-R-E, så har de lyckats engagera föräldrar, barn och skola i samma projekt. TRE står för:

T – Trygghet: Föräldrarna måste uppleva att det är tryggt att låta barnen gå eller cykla till skolan.
R – Roligt: Barnen ska tycka att det är roligt och stimulerande.
E – Enkelt: Det ska vara enkelt för lärarna att implementera i undervisningen.

Sättet de engagerar de tre målgrupperna är via ”gamification”, dvs. genom att använda sig av spelmoment i något som inte är ett spel. Lyssna på hur de har gjort och hur de har inspirerats av Pokémon GO.

Porträttbild på Anna-Karin Lindkvist, LTU, som föreläser om barns aktiva skoltransporter.
Foto: Per Pettersson

Avsnitt 1 – Trafikanters beteende

Vad motiverar människor till förändringar, som att byta färdmedel? Vilken betydelse har normer och värderingar, i förhållande till praktiska omständigheter i våra val mellan cykel och bil? Medverkande är Sonja Forward som är forskningsledare på VTI, med en bakgrund inom psykologi. Hon har under sina 30 år som forskare bland annat tagit fram en handbok om kampanjer för att påverka trafikanters beteenden.

Sonja Forward med cykel på en grusväg i skogen, iförd cykelhjälm.
Foto: Frida Söderström
Senast uppdaterad: