Barnen visar vägen – en cykelvänlig stad ur barns perspektiv

Hur kan vi planera städer så att fler barn cyklar och rör sig aktivt i vardagen? En nyligen publicerad studie ledd av VTI och Ramboll lyfter barns perspektiv i trafik- och stadsplaneringen och visar att barnvänliga miljöer också gynnar hållbart resande och tryggare stadsmiljöer för alla.
Tidigare forskning har visat att en säker och attraktiv miljö ökar barns möjligheter till självständig rörlighet, vilket i sin tur har positiva effekter på hälsa, social utveckling och skolprestationer. Genom att även involvera barn i planeringsprocessen kan vi skapa cykelvänliga och trygga städer där barn i olika åldrar kan röra sig fritt.
Den nya studien visar att många kommuner arbetar med barnperspektivet, men att metoderna varierar. Vissa använder barnkonsekvensanalyser (BKA) för att säkerställa att barns behov beaktas, medan andra saknar systematik och resurser. Forskarna identifierade tre huvudmetoder för att fånga barns perspektiv:
- Dialoger med barn genom exempelvis cykelturer och kartläggningar där de själva berättar om sin vardag.
- Platsbaserade metoder, som observationer och hastighetsmätningar, för att analysera trafikmiljöer.
- GIS-baserade analyser, där geografiska data används för att identifiera säkra skolvägar och viktiga målpunkter.
En viktig slutsats är att det krävs bättre samordning mellan trafikplanerare, stadsutvecklare och politiker. Trots att barnkonventionen blivit lag upplevs det ofta som svårt att prioritera barns behov framför biltrafikens framkomlighet. Exempelvis skulle bilfria skolzoner och säkra cykelvägar gynna barns rörelsefrihet, men politiska beslut och föräldrars bilvanor utgör ibland hinder.
För att stärka barns rörlighet i planeringen rekommenderar forskarna:
- Tidiga och kontinuerliga dialoger med barn om deras resvägar.
- Ökad kompetens hos planerare och politiker om barns behov.
- Tydligare politiska beslut som främjar barns självständiga rörlighet.
- En kombination av metoder för att få en helhetsbild av barns upplevelser.
- Att inkludera barns perspektiv i stadsplaneringen är inte bara en fråga om rättigheter – det är en investering i en trygg, hållbar och cykelvänlig framtid, menar Malin Henriksson, senior forskare och huvudansvarig för projektet på VTI.
Läs VTI rapport 1225 - Barn som vägvisare: Möjligheter, hinder och metoder för att inkludera barns perspektiv i kommunal trafik- och stadsplanering Länk till annan webbplats.