Cykelkonferensen - En inspirerande mötesplats

Årets upplaga av den nationella Cykelkonferensen hölls 11–12 september. Konferensen som är för dig som jobbar med samhällsplanering och cykelfrågor på kommunal, regional eller nationell nivå. Som vanligt arrangerad av SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) och Trafikverket, i och i samverkan med Örebro kommun.

I år var det extra fokus på cykelns roll för att skapa hållbara livsmiljöer och utblickar i våra nordiska grannländer med goda exempel på framgångsrika insatser för ökad andel cykling.

Konferensen inleddes med fokus på hälsa, där bland annat Trafikverket presenterade sitt nya regeringsuppdrag, som innebär att de ska samverka med relevanta aktörer kring förutsättningarna för aktiva transporter. Trafikverkets roll blir att vägleda och stödja regioner och kommuner i det arbetet. Att Trafikverket tar en mer aktiv roll i cykelarbetet välkomnades av många - de fick flera kloka inspel.

Flera av deltagarna är överens om att Cykelkonferensen är en inspirerande och givande mötesplats för alla som brottas med samma frågor och att det, ur forskarnas perspektiv, är angeläget att få träffa kommunfolket och prata med dem som faktiskt gör saker i verkligheten. ”Det är många där ute som kämpar i motvind när det gäller satsningar på cykling”, menar Johan Egeskog, forskningsingenjör på VTI.

Det nationella cykelbokslutet 2023 presenterades. Det har tagits fram av Nationella cykelrådet Länk till annan webbplats., där Anna Niska, föreståndare för Cykelcentrum och forskningsledare på VTI och Jones Karlström, biträdande föreståndare för Cykelcentrum och utredare på VTI, deltar. Cykelbokslutet följer cyklingens utveckling med fokus på ökad och säker cykling. Läs mer om Cykelbokslutets slutsatser här. Länk till annan webbplats.

Anna Niska presenterade resultaten och rekommendationerna från rapporten Cyklister i byggskedet. Läs mer om rekommendationerna här Länk till annan webbplats..

Jenny Eriksson, utredare på VTI, presenterade resultaten och rekommendationerna från rapporten Insamling och organisering av cykeldata på nationell nivå: Rekommendationer för vägen framåt Länk till annan webbplats..

Jenny och Johan hade en väldigt givande workshop på temat Belysning på cykelvägar utanför tätort. Knappt 30 deltagare var med och listade faktorer som de tycker är viktiga när de cyklar i mörker. Den återkopplingen kommer att utgöra språngbräda framöver i flera delar av projektet Effektsamband GCM-belysning.

Under middagen delades årets uppsatsstipendium ut av Cykelfrämjandet, för bästa master- eller magisteruppsats om cykling. I år gick priset på 10.000 kr till Ivana Paulusová för masteruppsatsen School bikeability index: A case study of primary schools in Stockholm Länk till annan webbplats.. Anna Niska och Lena Levin, forskningsledare på VTI, har ingått i juryn.

För femtonde året presenterades även årets vinnare i Kommunvelometern. Karlstad utsågs till ”Sveriges främsta cykelfrämjarkommun” när Cykelfrämjandet jämför kommunernas insatser för ökad cykling. Läs mer om Kommunvelometern här Länk till annan webbplats..

I VTI:s monter fanns Hillevi Ternström, dokumentalist från VTI:s bibliotek Länk till annan webbplats. och tog emot besökarna och svarade på frågor om VTI:s cykelforskning. Söker du också forskningsresultat om cykling så hittar du det förmodligen här. Länk till annan webbplats.