Mjukare tur i sadeln – nytt mått för bättre cykelvägar

Vägytemätning dels från en minimal elbil, dels från en cykeldragen mätvagn.
Vägytemätning på cykelbana. Foto vä: Martin Wiström, Ramboll. Foto hö: Anna Niska, VTI.

Nya forskningsrön kan ge jämnare cykelvägar – och nöjdare cyklister. Bilens komfortmått duger inte för cykeln. Forskare föreslår därför ny metod för att mäta jämnhet på cykelvägar.

För att fler ska välja cykeln som färdmedel krävs trygga, säkra och bekväma vägar. Men i dag utgår kraven för cykelvägars jämnhet från mätmetoder som är anpassade för biltrafik – trots att cyklister upplever vägytan helt annorlunda. Nu har forskare från VTI, i samarbete med Ramboll RST och med stöd av Trafikverket, tagit fram ett nytt mått som bättre fångar cyklistens upplevelse.

Cyklisters komfort i fokus

Den nya metoden tar hänsyn till vibrationer och stötar som uppstår vid cykling, något som ofta förbises i nuvarande regelverk. Forskarna har utgått från fältstudier, tidigare forskning och verkliga mätningar i främst Region Skåne och Malmö, men även i Stockholm, Umeå och Linköping. Resultatet är ett nytt jämnhetsmått – kallat BCrms3 – som fångar de ojämnheter som påverkar cyklister mest.

- Det handlar om att mäta på rätt sätt och att tolka data utifrån cyklistens perspektiv. Det cyklisten upplever är något helt annat än vad en bilförare märker, förklarar Anna Niska, projekt- och forskningsledare på VTI.

Millimeterprecision

För att säkerställa noggrannhet föreslår forskarna att vägytan mäts med lasersensorer, placerade på specifika avstånd över cykelvägens bredd. Den insamlade datan bearbetas med hög upplösning för att identifiera kritiska ojämnheter. Som komplement till jämnhetsmåttet föreslås även ett krav på makrotextur (MPD) som också kan påverka vibrationer och rullmotstånd.

Fältklar – men inte slutgiltig

Även om metoden är tillräckligt utvecklad för att kunna användas i praktiken, är forskarna noga med att betona att den inte är färdig att fastställas som nationell standard ännu. En implementeringsfas på två till tre år krävs innan slutgiltiga beslut kan fattas.

- Det viktiga är att alla mäter på samma sätt vid implementering – annars kan vi inte jämföra resultaten eller dra rätt slutsatser, säger Anna Niska.

Rekommendationer från projektet – i korthet

  • Mät med laser: Längsprofiler ska mätas med mm-upplösning.
  • Rätt våglängder: BCrms3 fokuserar på ojämnheter upp till 3 meter långa – mest relevant för cyklisters komfort.
  • Texturkrav: Makrotexturen (MPD) bör ligga mellan 0,45 och 1,3 mm.
  • Visuell kontroll: Komplettera mätningarna med bilder för efterhandsanalys.
  • Begränsad tillämpning: Rekommendationerna gäller för kontraktsuppföljning av nylagda cykelvägar under en testperiod på 2–3 år.

Läs hela VTI rapport 1238 ”Komfortmått för cykelvägar: Underlag till kravställning på nylagda ytors jämnhet” här. Länk till annan webbplats.