Trafikverkets miljörapport 2024 publicerad

I Trafikverkets nyligen publicerade Miljörapport 2024 Länk till annan webbplats. redovisas bland annat tillståndet och potentialen för aktiva transporter samt pågående och avslutade projekt och aktiviteter för att uppnå de satta målen.
Det uppdrag som Trafikverket fick i senaste regleringsbrevet var att samverka med relevanta aktörer kring förutsättningar för aktiva transporter. Det arbetet har inletts med att samla in behov från berörda aktörer och att formulera inriktningen för samverkan, som i förlängningen ska leda till ökad hälsa och tillgänglighet enligt de transportpolitiska hänsyns- och funktionsmålen.
Som bekant förebygger regelbunden fysisk aktivitet vanligt förekommande folksjukdomar och förtida död samt ökar det allmänna välbefinnandet. I rapporten konstateras att det finns en stor potential i att öka säkert aktivt resande och därmed de positiva folkhälsoeffekterna. Cirka en tredjedel av alla resor som är kortare än fem kilometer görs nämligen i dagsläget med bil. Potentialstudier och tillgänglighetsanalyser som genomförts under de senaste åren visar att stora delar av befolkningen kan nå sitt jobb eller skola inom 30 minuters cykling, vilket skulle leda till positiva hälsoeffekter. Elcykeln kan bidra till att öka intresset för cykelpendling. I Naturvårdsverkets utvärdering av elfordonspremien uppgav ungefär hälften av respondenterna att elcykelresorna ersatte bilresor.
Trafikverket finansierar forskning om gång och cykling, bland annat följande pågående projekt:
- Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm (GIH) ska analysera
elcyklingens potential till hälso och miljöeffekter. Projektet planeras att avslutas 2025. - Cykling och funktionsnedsättning – möjligheter och barriärer för ökad tillgänglighet och hälsa (VTI). Projektet avslutas 2025.
- Studier av samband mellan cyklingens avstånd, hastigheter, durationer, frekvenser och ansträngning utförs av Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm (GIH). Projektet avslutas 2025
Under året har även följande cykelrelaterade projekt avslutats:
- Utvärdering av hälsoeffekter vid förbättrad gång och cykelinfrastruktur
Länk till annan webbplats. utförs av Ramboll. Resultatet betonar vikten av att förstå och integrera de positiva hälsoeffekterna av aktiv transport i trafikplaneringen. Förbättrade metoder och verktyg för att korrekt värdera hälsoeffekterna efterlyses dock.
- Insamling och organisering av cykeldata på nationell nivå –rekommendationer för vägen framåt
Länk till annan webbplats. (VTI). Rapporten listar nödvändiga steg för att säkerställa rätt cykeldata av god kvalitet.