Hoppa till innehåll

VTI-podden Cykelcentrum

Välkommen till VTI-podden Cykelcentrum! Du kan lyssna på podcasten direkt på den här sidan men podden finns också på olika plattformar, där poddar finns. Sök upp och prenumerera i din podcastspelare, så missar du inte när nästa avsnitt släpps. Vi publicerar ett nytt avsnitt varje månad under våren 2023.

Spotify
Google Podcasts
Apple Podcasts
TuneIn

Har du tankar och idéer om podden? Mejla oss på podd.cykelcentrum@vti.se. Om du gillar det du hör så får du gärna dela till vänner och kollegor och använd gärna hashtaggen #vtipoddencykel i sociala medier. På så sätt får fler höra.

Läs mer om podden och oss som producerar den.


Avsnitt 2 – Barns aktiva skoltransporter

I det här avsnittet berättar Anna-Karin Lindqvist, bitr. professor på LTU, Luleå tekniska universitet, om arbetet med projektet Aktiva skoltransporter. Projektet fokuserar på att öka barns fysiska aktivitet. Genom att fokusera på tre målgrupper och tre kärnvärden, T-R-E, så har de lyckats engagera föräldrar, barn och skola i samma projekt. TRE står för:

T – Trygghet: Föräldrarna måste uppleva att det är tryggt att låta barnen gå eller cykla till skolan.
R – Roligt: Barnen ska tycka att det är roligt och stimulerande.
E – Enkelt: Det ska vara enkelt för lärarna att implementera i undervisningen.

Sättet de engagerar de tre målgrupperna är via ”gamification”, dvs. genom att använda sig av spelmoment i något som inte är ett spel. Lyssna på hur de har gjort och hur de har inspirerats av Pokémon GO.

VTI-podden Cykelcentrum – Anna-Karin Lindqvist, LTU, om barns aktiva skoltransporter
Anna-Karin Lindqvist, LTU. Foto: Per Pettersson.

Läs mer om projektet Aktiva skoltransporter här.

Läs om arbetet med att ta fram en nationell rekommendation om barns aktiva resor, som LTU och VTI tillsammans har tagit fram.

Läs rekommendationen ”Barnets bästa i fokus – nationell rekommendation för barns aktiva resor till och från skolan” i sin helhet.


Avsnitt 1 – Trafikanters beteende

Vad motiverar människor till förändringar, som att byta färdmedel? Vilken betydelse har normer och värderingar, i förhållande till praktiska omständigheter i våra val mellan cykel och bil? Medverkande är Sonja Forward som är forskningsledare på VTI, med en bakgrund inom psykologi. Hon har under sina 30 år som forskare bland annat tagit fram en handbok om kampanjer för att påverka trafikanters beteenden.

VTI-podden Cykelcentrum – Sonja Forward, VTI, om trafikanters beteende
Foto på Sonja Forward som står med sin cykel på en grusväg, omgiven av grönska.
Sonja Forward, VTI. Foto: Frida Söderström.

Läs handboken Kommunikationskampanjer för trafiksäkerhet: handbok för design, genomförande och utvärdering (förkortad version)

Läs mer om Sonja Forward och hennes forskning.