Nedan visas pågående eller nyligen avslutade projekt med anknytning till cykling. De är sorterade så att projekt med det senaste slutdatumet kommer överst.
Om du känner till ett projekt som inte finns redovisat här är vi tacksamma om du hör av dig till cykelcentrum@vti.se.
Utvärdering av åtgärder på cykelstråk, effekter på flöden och resmönster
Projektledare: Åsa Forsman, VTI
Kontakt: Jenny Eriksson, VTI
Finansiär: Energimyndigheten
Pågår: 2019-05-01 till 2023-12-31
Referat
Ett sätt att bidra till ökad energieffektivitet i transportsektorn är att öka andelen transporter som sker med cykel på bekostnad av framförallt personbil. För att åstadkomma det behövs åtgärder för att öka cyklingens attraktivitet. Detta kan göras genom att skapa sammanhållna cykelstråk där cyklisters framkomlighet prioriteras. I Skåne arbetar regionen för att förbättra pendlingsstråk med cykel till de större städerna och även många kommuner i andra delar av landet arbetar med cykelstråk, men det behövs bättre metoder för att utvärdera effekterna på flöden och resmönster. Framförallt behöver man följa unika cyklister genom stråken och inte bara mäta flöden i enstaka punkter.
År 2017 röstade riksdagen igenom ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige. Ramverket bestod av en ny klimatlag och klimatpolitiska mål som började gälla 1 januari 2018. Klimatlagen och målen ses som en central del i arbetet för att Sverige ska leva upp till Parisavtalet som trädde i kraft i november 2016 (https://www.regeringen.se/artiklar/2017/06/det-klimatpolitiska-ramverket/, https://www.regeringen.se/regeringens-politik/parisavtalet/).
Ett av klimatmålen är att klimatpåverkan från Sveriges inrikes transporter (utom inrikes flyg) ska ha minskat med 70 procent till år 2030, jämfört med år 2010. För att det målet ska kunna nås behövs en ökad energieffektivitet i transportsektorn och ett minskat fossilberoende. Ett sätt att bidra till detta är att öka andelen transporter som sker med cykel (inkl. elcykel) på bekostnad av framförallt personbil. I Trafikverket (2015) konstateras att cykling är betydligt mer energieffektivt per personkilometer än att åka bil och att ett ökat cykelresande därigenom bidrar till att nå målen om ett långsiktigt hållbart samhälle.
Det är främst för de korta resorna som det finns potential i att ersätta bil med cykel. Från en resvaneunderökning i Skåne vet vi att av alla resor som är 1–5 km långa så görs drygt hälften med bil (Wahl och Ullberg, 2014). Med elcykel är det också rimligt att pendla längre sträckor vilket ökar potentialen till överflyttning.
Trots att det funnits en uttalad ambition att öka cyklingen under en tid så går utvecklingen långsamt. Resultat från nationella resvaneundersökningar visar att andel delresor med cykel för resor som är 0–5 km var 12 procent år 2005/2006 och 14 procent år 2014–2016 (Trafikverket, 2018). Det behövs därför fler åtgärder för att öka cyklingens attraktivitet som transportslag och det projekt som beskrivs här kommer att bidra till detta genom att utvärdera åtgärder med syfte att öka cyklingen på cykelstråk. Projektet kommer också att bidra med bättre metoder att utvärdera cykeltrafiken genom att använda teknik som inte bara mäter cykelflöden vid vissa punkter utan också kan följa enskilda cyklister genom att de identifieras vid flera olika platser längs stråken.
Projektet har också relevans för det forskningsfält som handlar om modellering av cykeltrafik genom att de data som samlas in kan användas för att vidareutveckla dagens transportmodeller. Sådana modeller kan bland annat användas för scenarioanalyser av åtgärder för ökat cyklande. För att säkerställa att de data som samlas i projektet är relevanta för modellutveckling kommer samarbete ske med en forskargrupp inom VTI som håller på med detta (för exempel på deras arbete se Liu m. fl., 2018).
Projektet genomförs av en forskargrupp som har erfarenhet av såväl flödesmätningar och trafiksimulering som arbete med cykelfrågor på kommunal och regional nivå. Förutom personer från VTI består gruppen av medarbetare i Region Skåne (Skåne Läns Landsting) vilket säkerställer projektets praktiska relevans och att resultaten sprids till berörda aktörer. Projektet kommer vidare att vara nära kopplat till det kunskapscentrum som initierades av Regeringen 2018 och drivs i VTI:s regi (Cykelcentrum). Den kunskap som tas fram i projektet kommer att spridas via Cykelcentrums kommunikationskanaler i bland annat nyhetsbrev och via hemsidan: https://cykelcentrum.vti.se samt på mässor, konferenser och workshops där Cykelcentrum deltar.
Bilfria urbana distrikt
Projektledare: Till Koglin, Lunds universitet
Finansiär: VINNOVA
Pågår: 2017-11-15 till 2020-12-31
Referat
Integrera infrastruktur
Projektledare: Job van Eldijk, Ramböll Sverige AB
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2016-01-01 till 2020-12-20
Referat
Sambanden mellan livsstil, urban morfologi och resebeteende
Projektledare: Marcus Adolphson, Kungliga tekniska högskolan
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2015-12-01 till 2020-04-30
Referat
Hur, var och när förtätning av städer leder till ett energieffektivt vardagsresande
Projektledare: Erik Elldér, Göteborgs universitet
Finansiär: Energimyndigheten
Pågår: 2017-08-01 till 2019-12-31
Referat
Cykelkorsning (CYKO)
Projektledare: Svante Berg, Movea Trafikkonsult AB
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2016-06-30 till 2019-12-30
Referat
Transportdeklaration – Att informera om energianvändning och miljöpåverkan från persontransporter
Projektledare: Todor Stojanovski, Kungliga tekniska högskolan
Finansiär: Energimyndigheten
Pågår: 2017-09-01 till 2019-08-31
Referat
Modell för säker cykling – Cyklisters skador ur ett hälsoperspektiv och hur de kan förebyggas
Projektledare: Claes Annerstedt, Göteborgs universitet
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2017-03-01 till 2019-03-01
Referat
– Vilka är de kort- och långsiktiga hälsoförlusterna av cykelrelaterade trafikskador?
– Vilka skador gör att människor slutar cykla?
– Vilka folkhälsovinster kan nås genom skadeförebyggande åtgärder relaterade till cyklister?
Cykel som transportmedel blir idag allt vanligare och försäljningen av cyklar har under de senaste tre åren ökat med cirka 10 procent. Samtidigt är cyklister en trafikantgrupp där skador är vanliga och där trafiksäkerhetsarbetet inte lyckats minska uppkomsten av skador på samma sätt som för biltrafikanter. Cyklister utgör en liten del (3 %) av de som omkommer i vägtrafiken, men de står för en stor del (41 %) av de allvarliga skadorna. Som allvarliga skador betraktas skador som innebär en 210 procentig risk för medicinsk invaliditet och bland cyklister är de vanligaste allvarliga skadorna huvudskador och skador på arm/axel. Att arbeta för ökad säkerhet för cyklister blir därför en viktig del i att nå det av riksdagen fastslagna målet att minska antalet allvarliga skador i trafiken med 40 procent fram till år 2020. Det ligger en stor utmaning i att minska antalet skadade cyklister, samtidigt som antalet cyklister väntas öka. Inom vägtrafiken har arbete lagts ner på att ta fram en modell för säker vägtrafik (för bilar) som pekar på förutsättningarna som behöver uppfyllas för att närma sig målet om att inga personer ska dö eller skadas allvarligt i trafiken, i enlighet med nollvisionen. På samma sätt vill man skapa en modell som pekar på inom vilka ramar en säker cykling kan ske.
För att kunna identifiera förutsättningarna som krävs för en ökad säker cykling behövs bland annat mer och bättre kunskap om cyklingens långsiktiga effekter på hälsa, både negativa effekter så som skador och positiva effekter så som förbättrad hälsa. Idag är det svårt att jämföra de positiva och negativa hälsoeffekterna på grund av att det saknas jämförbara hälsomått, det är därför relevant att vidare undersöka om det finns en gemensam bas för jämförelse mellan hälsa och ohälsa.
Det behövs också utredas och klarläggas vilka handikapp/funktionsnedsättningar, kopplat till cykling, som leder till negativa långvariga konsekvenser rörande hälsan och livskvalitén för den drabbade. En fördjupad kunskap kring de långsiktiga effekterna av skador är grundläggande för ett effektivt preventionsarbete där rätt åtgärder prioriteras, både gällande utformandet av infrastruktur, cykelns säkerhetsutrustning och cyklistens personliga skyddsutrustning.
CTR – Cykelkedjor
Projektledare: Andreas Tapani, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI)
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2015-12-01 till 2018-12-31
Referat
Alternativ Cykelväg på 2+1 väg (AC2+1) (sommarcykelväg)
Projektledare: Svante Berg, Movea Trafikkonsult AB
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2016-02-15 till 2018-12-31
Referat
Integrerade mobilitetstjänster – systematisk omvärldsbevakning
Projektledare: John Hultén, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI)
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2016-01-01 till 2018-12-31
Referat
Projektet syftar till att bedriva systematisk omvärldsbevakning utifrån ett brett, kollektivtrafikrelaterat perspektiv och med en ansats som gör att vi får ökad förståelse för hur marknaden och politiken utvecklas inom området. Omvärldsbevakningen inkludera en analytisk dimension som problematiserar skeenden och trender utifrån en svensk kontext. Analysen ska särskilt beakta hur utvecklingen bidrar till eller motverkar transportpolitiska målsättningar i allmänhet, och målsättningen om att andelen som reser med kollektivtrafik, gång och cykel ska öka i synnerhet. Omvärldsanalysen avrapporteras kvartalsvis. Arbetet bedrivs inom ramen för K2 – nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik. K2 bedriver redan projekt inom området som skapar förutsättningar för synergier. I ett Vinnova-finansierat projekt är fokus på de institutionella ramverkens betydelse för framväxten av integrerade mobilitetstjänster. K2 och Västra Götalandsregionen kommer dessutom anställa en industridoktorand som kommer att bedriva forskning inom området.
Förlåtande asfalt för cykel- och gångbanor
Projektledare: Viveca Wallqvist, SP Sveriges tekniska forskningsinstitut AB
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2015-11-01 till 2018-12-31
Referat
Planering av strategisk cykelinfrastruktur
Projektledare: Till Koglin
Finansiär:
Pågår: 2016-01-01 till 2018-12-31
Referat
CBA för cykel i praktiken
Projektledare: Maria Börjesson, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI)
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2017-09-01 till 2018-11-01
Referat
Målstyrd cykelplanering – utveckling och tillämpning av stöd
Projektledare: Kerstin Robertson, Ecologize AB
Finansiär: Energimyndigheten
Pågår: 2018-01-01 till 2018-09-30
Referat
Nya material för säkra vägbeläggningar för cyklister och fotgängare
Projektledare: Viveca Wallqvist, SP Sveriges tekniska forskningsinstitut AB
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2015-08-15 till 2018-09-15
Referat
Shared space utifrån olika åldersgruppers perspektiv
Projektledare: Henriette Wallén Warner, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI)
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2016-12-01 till 2018-06-30
Referat
GoMate: Diversifierad elfordonspool för den förtätade staden
Projektledare: Åsa Arentun, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI)
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2016-07-01 till 2018-06-30
Referat
genom olika delstudier och metodupplägg. Projektet sker i samverkan mellan VTI, Energikontor Norra Småland, byggherrarna Tolust, Riksbyggen och Vätterhem, cykelentreprenören Abloc och Jönköpings kommun. Förväntade resultat är ett välfungerande koncept för diversifierad elfordonspool vid boendet. Det bedöms vara tillämpbart för innerstäder, men också för andra stadsområden som ligger något längre från stadskärnan.
Bike Data – Crowd sourced Big Data för cykling
Projektledare: Erik Sigell, Trivector Traffic AB
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2016-12-15 till 2018-06-30
Referat
In-depth understanding of accident causation for vulnerable road users (InDeV)
Projektledare: Aliaksei Laureshyn, Lunds universitet
Finansiär:
Pågår: 2014-05-01 till 2018-04-30
Referat
The main objective of the InDeV project is to contribute to the improvement of Vulnerable Road Users’ (VRU) safety in Europe, by developing an integrated methodology (compiled in a toolbox) for understanding accident causes for VRUs and a framework for good practice for a comprehensive assessment of socio-economic costs related to road-accidents involving VRUs. The tool-box for in-depth analysis of accident causation for VRUs is based on a combined use of accident databases, in-depth accident investigations, surrogate safety indicators, self-reported accidents and naturalistic behavioural data. It will help to link accident causation factors to VRUs’ accident risk, and provide a solid basis for developing preventive countermeasures and a better input for socio-economic cost calculations of VRU accidents. InDeV reveals the causational factors by focusing on the process of accident development, thus overcoming the main weakness of the traditional accident data based approach that might find correlations between various factors and accident frequency, but not show the causation chains. It will employs, to a larger extent, observation of critical traffic events that are similar in process to real accidents, but are relatively more frequent and easier to collect in sufficient quantities. The project has a clear focus on VRUs and the course of events in accidents they get injured in. It provides solid knowledge, helps to avoid a skewed view on the problem of VRUs’ safety, and facilitates the proposed tailor-made countermeasures for these groups. Moreover, with the use of surrogate safety indicators, there will be no need to wait for accidents to happen in order to learn how to prevent them from happening.
The InDeV project includes the following main steps:
– review of methods and identification of the critical sites and road user groups (work package 2)
– observation studies at the selected sites (work package 3)
– development of technical tools for automated behaviour data collection (work package 4)
– analysis of the socio-economical costs (work package 5)
– compilation of the project results and development of the safety analyst tool-box (work package 6)
Study of designs of bicycle crossings to reduce collisions between cyclists and increase capacity
Projektledare: Annika Nilsson, Trivector Traffic AB
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2015-12-07 till 2018-02-15
Referat
Trygga och säkra boxar för vänstersvängande trafik
Projektledare: Ulf Eriksson, Trivector Traffic AB
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2015-12-07 till 2018-02-15
Referat
Utformning och dimensionering av signalmagasin för korsande cyklister
Projektledare: Erik Stigell, Trivector Traffic AB
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2015-12-07 till 2018-02-15
Referat
Cykel och gångbanors kvalitet; omfattningen av lokala ojämnheter
Projektledare: Leif Sjögren, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI)
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2016-10-01 till 2017-12-31
Referat
Oskyddade hjulburna trafikanter
Projektledare: Henriette Wallén Warner
Finansiär: Länsförsäkringsbolagens forskningsfond
Pågår: 2015-01-01 till 2017-12-31
Referat
När det handlar om allvarligt skadade i trafiken är cyklister den trafikantgrupp som är hårdast drabbad. Riksdagen beslutade 2009 om ett etappmål för trafiksäkerheten. Det inkluderar alla typer av trafikanter och säger att antalet dödade ska halveras mellan 2007 och 2020. Under samma period ska antalet allvarligt skadade minska med en fjärdedel. Det är en stor utmaning att nå detta mål, inte minst när det gäller cyklister.
Drogprevalens hos cyklister – en enkätstudie
Projektledare: Christopher Patten, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI)
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2016-11-11 till 2017-12-31
Referat
Den rapportering som återges från akutsjukhus bygger endast på vad den skadade själv uppgett och i Polisens återrapportering från olyckor ingår inte uppgifter från annan trafikant än förare. Det är egentligen från omkomna cyklister som data endast kan erhållas.
Detta projekt är en fristående del av totalt fyra möjliga delar med avsikt att generera kunskap om cykling och alkohol/droger i trafiken.
Syftet med studien Drogprevalens hos cyklister är att öka kunskapen om drogers prevalens hos cyklister i olika åldersgrupper. Detta kräver en stor enkätstudie. En bred demografiskt och geografisk spridning görs. Enkäten omfattar synen och prevalensen av droger/narkotika under cykling samt belyser rådande social acceptans i olika åldersgrupper i samhället.
Att öka kunskapen om (alkohol- och) drogers prevalens och i synnerhet bland cyklister samt att öka förståelse för effekten av dessa substanser för trafikanternas förmåga att färdas säkert i urbana miljöer.
Den förväntade nyttan med studierna är att öka kunskapen om cykel-förmågan under påverkan och förstå vilka mentala mekanismer och kompensatoriskt beteende som kan förklara (alkohol- och) drogpåverkan.
Kollektivtrafikens roll och plats i resenärens vardagsliv – idag och i framtiden
Projektledare: Lena Levin, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI)
Finansiär: K2 – Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik
Pågår: 2015-01-01 till 2017-12-31
Referat
2+1 cykelväg (KONFO)
Projektledare: Svante Berg, Movea Trafikkonsult AB
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2016-08-01 till 2017-12-30
Referat
Optimala materialval för säker framkomlighet för cykelvägar vid tillfälliga omledningar
Projektledare: Jan-Erik Fallgren, Trafikverket
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2017-02-01 till 2017-12-20
Referat
Behovsstyrd belysning för gång och cykelväg – demonstrationsanläggning
Projektledare: Henrik Gidlund, Trafikverket
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2015-08-01 till 2017-12-01
Referat
Belysning spelar en stor roll för att skapa en trygg och tillgänglig miljö i stadsnära områden. Den kan också höja attraktiviteten på gång- och cykelstråk mellan samhällen och till målpunkter utanför. Kanske kan den få fler att välja cykel istället för bil. Den möjliggör också en längre cykelsäsong. Samtidigt innebär belysningen en belastning för miljön i form av energiförbrukning och påverkan av landskap och natur. Med hjälp av ny teknik går det att minska belysningens miljöbelastning avsevärt.
Syftet är att tillsammans med Trafikkontoret i Stockholms stad utveckla och testa en kravspecifikation för närvarostyrd belysning på gång- och cykelvägar.
Projektet ska vara barriärbrytande mot tillverkare och användare för att få snabbare nytta av LED-teknikens styrbarhet. De styrlösningar som finns på marknaden idag är för komplicerade och dyra, med enklare, billigare och mer lättanvända produkter kommer efterfrågan av styrning öka.
Förväntad nytta är sänkt energiförbrukning, minskad påverkan på miljö och natur samt människors hälsa utan att användarens upplevelse försämras.
Förslaget kommer från resultatet av ett samarbete med Energimyndighetens kring innovationsupphandningar där också Miljöstyrningsrådet, Vinnova, andra kommuner och anläggningsägare deltagit.
Kapacitet Cykling
Projektledare: Svante Berg, Movea Trafikkonsult AB
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2015-12-07 till 2017-11-30
Referat
Hur skattas cykel bäst?
Projektledare: Svante Berglund, WSP Sverige AB
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2016-02-01 till 2017-10-31
Referat
Vinterväghållningsstrategi för cykelvägar i Stockholm
Projektledare: Anna Niska, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI)
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2014-01-01 till 2017-08-31
Referat
Projektet genomförs i nära samarbete med Stockholms stad och Linköpings kommun samt deras respektive entreprenörer. Stockholm och Linköping medfinansierar projektet, framförallt genom att stå för kostnader för driftåtgärderna. Resultaten publiceras i en VTI-rapport samt i form av ett faktablad som på ett kortfattat och populärvetenskapligt ger råd och riktlinjer för användning av sopsaltmetoden under olika förhållanden. Målgruppen är beslutsfattare inom kommun och drift- och underhållsutförare hos entreprenörer.
Cykel i kollektivtrafiken
Projektledare: Katarina Bergstrans, Samtrafiken i Sverige AB
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2017-01-01 till 2017-04-30
Referat
Cykel-modell för landsbygd (CY-mola)
Projektledare: Svante Berg, Movea Trafikkonsult AB
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2015-05-01 till 2017-04-30
Referat
Kartläggning av behov av åtgärder och styrmedel för ökad tillgänglighet i städer
Projektledare: Emeli Adell, Trivector Traffic AB
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2016-05-09 till 2017-03-31
Referat
Cyklandes fördröjning i transportnätet och restidskvoten cykel/bil – vilken effekt har detta på cyklandet?
Projektledare: Åse Svensson, Lunds universitet
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2015-05-05 till 2017-02-28
Referat
Restidskvoten mellan hållbara färdmedel (här cykel) och bil samt cyklandes fördröjning i transportnätet är viktiga transporthållbarhetsindikatorer. Man vet från tidigare forskning att cyklandes framkomlighet/fördröjning och restidskvoten mellan bil och cykel är viktiga för benägenheten att välja cykel, MEN man vet alltför lite om några storleksordningar. I TRAST finns idag uppgifter på ”acceptabla restidskvoter” men dessa är alltför ospecifika och behöver dessutom uppdateras. För en sådan uppdatering krävas kunskap och forskning kring kopplingen mellan olika aspekter på fördröjning och restidskvoten och effekten på cyklandet. Kommuner måste kunna sätta mål för dessa transporthållbarhetsindikatorer för att kunna följa upp tillståndet och kunna tillgripa nödvändiga åtgärder för att förbättra restidskvoten cykel/bil samt minska cyklandes fördröjning i syfte att öka cyklandet. Utgångspunkten är att dessa hållbarhetsindikatorer i framtiden arbetas in i exempelvis TRAST och/eller VGU. Det övergripande syftet med forskningsområdet är att systematiskt bygga upp kunskapen inom området cyklandes framkomlighet som ett medel att öka cyklandet; kunskap som många kommuner efterfrågar. Syftet med denna studie är mer specifikt att undersöka sambandet mellan förändringar i restidskvoten cykel/bil respektive cyklandes fördröjning och förändringar av cyklandet.
Nya mått för väglag på g/c-banor
Projektledare: Göran Blomqvist, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI)
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2015-06-30 till 2016-12-31
Referat
Integrerad cykelinfrastruktur och cykelnätverk – landsbygdens transportsystem
Projektledare: Charlotta Johansson, Luleå tekniska universitet
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2016-09-01 till 2016-12-31
Referat
Effekter av gratis kollektivtrafik på övrigt personresande
Projektledare: Lisa Johnsson, WSP Sverige AB
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2015-04-15 till 2016-12-31
Referat
Stockholmstrafiken från fem till tjugo procents cykelandel
Projektledare: Pelle Envall, TUB Trafikutredningsbyrån
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2015-02-23 till 2016-12-31
Referat
* Det bör noteras att det specifika målet om 20 % cykelandel inte har varit föremål för politiskt beslut men att politiker intresserade av cykling ändå pratar om att den regionala cykelplanen ’ska ge’ 20 % cykelandel.
Cykelflöden Sverige
Projektledare: Svante Berg, Movea Trafikkonsult AB
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2016-04-01 till 2016-12-01
Referat
CyCity
Projektledare:
Finansiär: Vinnova
Pågår: 2011-01-01 till 2015-12-31
Referat
CyCity startade i början av 2010. Den första fasen av programmet avslutades somaren 2015. För att nå målen om att förbättra cykeltrafikens förutsättningar och öka cyklandet bygger programmet på ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt. Inom programmet samlas forskare med specialkompetens inom områden som trafikplanering, transportmodellering, hälsa och fysisk aktivitet, beteendevetenskap och psykologi, historia, trafiksäkerhet och drift och underhåll av cykelnät.
Möjligheter att finansiera lokala tillgänglighetsåtgärder och styra för ökad stadskvalitet
Projektledare: Anders Roth, IVL Svenska Miljöinstitutet AB
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2015-01-21 till 2015-04-30
Referat
Forskningsprogrammet Bisek 2
Projektledare: Till Koglin
Pågår: 2014-01-01 till 2014-12-31
Referat
Att det ska vara så svårt! – Hur kan vi locka bilister till kollektivtrafiken utan att alla slutar cykla?
Projektledare: Johan Holmgren, Linköpings universitet
Finansiär: Energimyndigheten
Pågår: 2012-12-03 till 2014-01-31
Referat
Värdering/prognosmodeller av cykling
Projektledare: Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI)
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2010-10-01 till 2013-11-30
Referat
Under våren 2010 har Trafikverket och VTI kommit överens om att trots förlusten av fördelarna med en bredare ansats bedriva en värderingsstudie inom fas 2. Om vi nu går vidare med fas 4 kan det skapas några av de synergier vi ursprungligen avsåg skapa genom att slå samman den pågående studien med denna nya studie.
Föreliggande projekt innebär alltså ett utökning pågående projekt vid VTI (fas 2) angående tidsvärdering/bekvämlighetsvärdering av cykling till att även inrymma en undersökning av förutsättningar för prognoser av cykling. Initialt har konstaterats att det inte går att skatta en acceptabel prognosmodell på befintliga data kring cykling. Istället behövs en djupare insikt om resenärers attityder och beteenden. Att slå ihop dessa projekt skulle gagna båda projekten eftersom projekten är delvis överlappande och båda med nödvändighet innehåller en enkätundersökning kring trafikanters beteende.
Pågående värderingsprojektet (fas 2):
De analyser som är planerade inom det pågående värderingsprojektet är förutom traditionella stated preference-analyser med olika kombinationer av restid/säkerhet/bekvämlighet/hälsoeffekter även bl.a. faktoranalys av de variabler som är viktiga för valet av cykla eller ej. Av särskilt intresse här är om frågorna kring hälsoaspekter kommer ladda i en egen faktor, dvs om dessa har egenskaper som skiljer sig från övriga värderingar. Härigenom kan man uttala sig tydligare än tidigare huruvida och vilka hälsoeffekter som är internaliserade i individers beslut kring cykling.
Faktoranalys används när man har en stor mängd variabler och där man kan anta att dessa kan gruppera sig, genom höga korrelationer dem emellan, till ett mindre antal faktorer som mäter underliggande dimensioner, eller s.k. latenta variabler. Dessa faktorer är tänkta att använda i modeller där de olika faktorernas betydelse för respondenternas val att cykla eller ej undersöks, vilket möjligtvis även skulle kunna tillämpas inom prognosmodellering.
Prognosmodell/efterfrågemodell (fas 3)
Utgångspunkten är att Trafikverket vill genomföra samhällsekonomiska kalkyler av cykelåtgärder. Resultatet ska gå att jämföra med det samhällsekonomiska resultatet för andra åtgärder, tex väginvesteringar. Fokus är på infrastrukturåtgärder, vilket kan innebära drift, underhåll eller investeringar. I utgångsläget tas det bara hänsyn till ett mindre antal möjliga investeringsåtgärder, t.ex. investering i ny cykelbana.
När Trafikverket erbjuder cykelbanan flyttar en viss andel av cyklisterna (x%) från blandtrafik till cykelbanan, en viss andel bilister byter till cykel liksom en viss andel bussresenärer osv. En prognos/efterfrågemodell avser att söka besvara hur individer reagerar på åtgärden och ändrar sitt beteende. I princip tänker man sig en elasticitet i ekonomiska termer, dvs om den generaliserade kostnaden sjunker x% så ökar antalet resenärer med y%, men troligtvis är frågeställningen här betydligt mer komplex än vad som är vanligt.
Den tänkta ansatsen ligger därför inom analys av faktorer (och attityder) som påverkar valet att cykla hos såväl cyklister som resenärer som nyttjar andra färdmedel. I ansatsen måste man alltså gå utanför dagens befintliga cyklister för att förstå valen.
I en sådan analys är det troligtvis väsentligt att förhålla sig till psykologisk forskning om individers vanor för att förklara val av färdmedel och ruttval (se tex Eriksson, L (2009)). Baserad på dessa psykologiska insikter kopplas detta ihop i ett beteendeekonomiskt kontext som bör kunna ge helt nya insikter kring resenärers beteende gällande cykling.
Beteendeekonomi (behavioral economics) är ett relativt nytt forskningsområde som ökar nationalekonomins förklaringsförmåga genom att förse den med mer realistiska psykologiska grunder. Inom VTI/CTS pågår för närvarande ett projekt (se nedan) med syfte att identifiera tillämpningar av beteendeekonomiska modeller inom transportekonomi, vilket med stor sannolikhet kan komma till nytta i föreliggande projekt.
Beteendeekonomi vid CTS
Många ekonomer som sysslar med tillämpad mikroekonomi studerar på ett eller annat sätt folks beteende när de använder knappa resurser för olika ändamål. Därför kanske det låter märkligt att det finns ett särskilt forskningsfält som kallas beteendeekonomi – ”behavioral economics”. Men bakgrunden till detta är den omfattande empiriska forskning som tyder på att den neoklassiska modellen för beslutsfattande inte alltid stämmer med data. För att förbättra prediktionsförmågan i ekonomiska modeller har ett antal alternativa modeller utvecklats; t.ex. prospect theory (Kahneman och Tversky, 1979) och ”mental accounting” (Thaler, 1980). Dessa modeller baseras på observationer av folks beteende snarare än det beteende som går att härleda ur den neoklassiska modellens axiom, eller som Camerer och Loewenstein (2004) uttrycker det: beteendeekonomi ökar nationalekonomins prediktionsförmåga genom att förse den med mer realistiska psykologiska grunder. Ho, Lim och Camerer (2006) noterar också att beteendeekonomiska modeller inte innebär att man helt överger den neoklassiska standardmodellen utan snarare att man kompletterar den.
Fältet har utvecklats kraftigt under ett par decennier och nu börjar alltfler forskare ställa sig frågan: Vilken betydelse har beteendeekonomi för välfärdsekonomi? En grundval för samhällsekonomiska analyser är de preferenser som avslöjas genom folks val. Om nu dessa val inte överensstämmer med den neoklassiska modellens förutsättningar vad ger i så fall samhällsekonomiska analyser? Detta senare fält brukar betecknas ”behavioral welfare economics” (se t.ex. Bernheim och Wrangel, 2009). Det finns redan exempel på tillämpningar av beteendeekonomiska modeller inom transportekonomi (se t.ex. Hultkrantz och Mortazavi, 2002 samt de Borger och Fosgerau, 2009). Det projekt som pågår vid CTS syftar till att identifiera ytterligare tillämpningar av beteendeekonomiska modeller inom transportekonomi.
Projektgenomförande:
Som framgår av beskrivningen ovan låter sig frågeställningen troligtvis inte besvaras på ett enkelt sätt utan att ett antal innovativa forskningsfält behöver förenas. Det innebär ett visst risktagande och osäkerhet i det initiala stadiet. Den mest framkomliga vägen att bedriva ett sådant projekt är att bedriva projektet stegvis där vi ger uppdragsgivaren möjlighet att avbryta projektet innan vi startar del 2 om VTI bedömer att osäkerheten av ett lyckosamt resultat är för stor. Därför avses att;
– i en första del fördjupa den pågående litteraturstudien och genomföra ett antal fördjupande workshops. Denna del mynnar ut i en analys av om det är möjligt att skapa en efterfrågemodell av den typ som skisseras ovan och i förekommande fall hur. Resultaten avrapporteras till Trafikverket och ger uppdragsgivaren möjlighet att avbryta projektet.
– i en andra skapas en prognos/efterfrågemodell,
– oberoende av detta genomförs det pågående värderingsprojektet men pga. den utökade litteraturgenomgången senareläggs projektet något och om projekten slås samman bedrivs de parallellt med samma slutdatum.
Hållbar och attraktiv stad (HASTA)
Projektledare: Till Koglin, Lunds universitet Projektledare: Pelle Envall, WSP Sverige AB Projektledare: Jeffery Archer, Sweco Infrastructure AB Projektledare: Hanna Wennberg, Trivector Traffic AB Projektledare: Anna Niska, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) Projektledare: Åse Svensson, Lunds universitet Projektledare: Kerstin Robertson, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) Projektledare: Anna Niska, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) Projektledare: Charlotta Johansson, Luleå tekniska universitet Projektledare: Lena Dager Hultman, Vägverket Projektledare: , Dalslandskommunernas kommunalförbund Projektledare: Peter Schantz, Gymnastik- och idrottshögskolan Projektledare: Kerstin Robertson, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) Projektledare: Kerstin Robertson, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) Projektledare: Anna Niska, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) Projektledare: Christian Nilsson, WSP Sverige AB Projektledare: Stefan Myhrberg, Sweco AB Projektledare: Pär Envall, TUB Trafikutredningsbyrån Projektledare: Sonja Forward, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI)
Finansiär:
Pågår: 2008-01-01 till 2013-08-31
ReferatFrån bilstad till cykelstad: planeringsverktyg och svensk kompetenshöjning för ökad cykling
Finansiär: VINNOVA
Pågår: 2009-12-01 till 2013-05-30
Referat saknasHållbar cykelinfrastruktur: Nya grundvärden och riktlinjer för utformning i VU 94 och TRAST
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2010-02-26 till 2012-12-31
Referat Det finns ett stort antal utredningar som tyder på att en storskalig satsning på cykel som transportmedel kan ge stora samhällsekonomiska vinster i form av reducerad miljöpåverkan och bättre energieffektivitet, bättre trafiksäkerhet och framkomlighet, samt bättre folkhälsa. Investeringen i cykelinfrastrukturen är därför en viktig transportpolitisk fråga och har stor betydelse i strävan efter att uppnå noll-visionen i Sverige. Cykeltrafiken har ökat explosionsartat i Sveriges tätorter under de senaste åren. Statistiken visar att cirka 12 % av alla resor nu utförs med cykel och i Stockholm cyklar över 150 000 cyklister i staden dagligen under sommarhalvåret. Antalet vintercyklister visar dessutom en starkt uppåtgående trend. Ett problem med det ökande antalet cyklister är att infrastrukturen inte hinner anpassas och utbreddas i samma takt som efterfrågan vilket i sin tur har lett till trängsel på många huvudleder i cykelvägnätet. I takt med ökad cykelanvändning i städerna behövs mer yta och bättre framkomlighet på det befintliga cykelvägnätet. Det större antalet cyklister i cykelnätet har också medfört andra typer av problem bland övriga trafikantkategorier. Idag planeras och byggs cykelvägar baserat på ett antal grundvärden som finns angivna i Vägutformningsmanualen (VU 94, Version S2, Del 10) och på mycket generella utformningsriktlinjer, förslag och exempel som beskrivs i TRAST-handböckerna. Det finns idag ett stort behov av att både uppdatera och komplettera dessa grundvärden och parametrar för att bättre kunna anpassa cykelinfrastrukturen till trafikanternas olika behov och ta hänsyn till de dynamiska aspekterna som t.ex. trafik- och cykelflödena. Riktlinjer som är samstämmiga med VU 94 behövs i TRAST för att tydliggöra hur nya cykelanordningar ska utformas och hur befintliga ska utvärderas och uppgraderas till en god standard. Ett annat problem idag vad gäller infrastrukturutformning för cyklister berör vägkorsningar. Cyklister och fotgängare har behov av god framkomlighet och säkerhet men kommer ofta i andra hand då det handlar om vägkorsningar. Långa väntetider vid trafikljus ledar ofta till dåligt beteende hos GC-trafikanter då många cyklar mot rött med förhöjd olycksrisk. Vidare har studier från Lunds Tekniska Högskola till exempel visat att det finns både fördelar och nackdelar med att ha en separerad cykelbana jämfört med ett integrerat cykelkörfält i samband med utformning av cirkulationsplatser. Särskilt i tätorter begränsas tillgänglighet, framkomlighet och komfort kraftigt av de idag gällande korsningsutformningarna för cyklister. För trafiksignalsstyrda vägkorsningar anses en omfördelning av tid och rum i gaturummet vara nödvändig av många väghållare för att öka cyklisters framkomlighet och även trafiksäkerhet. Idag saknas det forskning och praktiska kunskaper på många fronter inom cykelområdet. Det finns ett stort antal utredningar och studier på olika håll från forskningsinstitut och högskolor samt praktiserande kommuner som har prövat sig fram till nya och effektiva cykellösningar. En viktig del i det föreslagna projektet är därför att ta tillvara på dessa kunskaper och erfarenheter för att skapa en gedigen grund för det framtida arbetet med cykelutformning. Genom att använda ett antal olika beprövade metoder och att utföra fältinventeringar kan nya grundvärden och riktlinjer tas fram i ett nära samarbete med väghållaren. Den nya informationen kan sedan införlivas i VU 94 och TRAST. Även arbetet med cykel i vägkorsningar kommer att bearbetas i ett format som kan införas i VU 94 och TRAST.Ökad folkhälsa genom kollektivtrafikens fördubblingsprojekt: kunskaps- och metodstöd för kollektivtrafikens hälsoeffekter
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2011-06-01 till 2012-08-31
Referat
Trots vetskapen om synergieffekterna mellan kollektivtrafik, gång, cykel och folkhälsa saknas kunskap om hur man på ett överskådligt och tillräckligt enkelt sätt beskriver kollektivtrafikens olika hälsoeffekter. Det saknas också överskådliga skattningar av den sammantagna hälsonytta som Fördubblingsprojektet kan medverka till.
Det finns ett behov av utvecklat kunskaps- och metodstöd när det gäller kollektivtrafikens hälsoeffekter. Flertalet tidigare hälsorelaterade studier av transportmedelsval är genomförda i USA och England – få har koppling till just kollektivtrafik och få gäller för svenska förhållanden. Föreslaget projektet syftar till att ta fram en uppskattning av hälsoeffekterna av kollektivtrafikens fördubblingsprojekt samt att utveckla en metod för hur hälsoeffekterna av ökad kollektivtrafik kan beräknas.
Projektet kartlägger hälsofördelar/risker med kollektivtrafik i ett samhällsperspektiv utifrån föreliggande kunskap och erfarenheter. Kvantifieringen och värderingen av hälsoeffekterna görs i tre steg (Litman, 2010). Först undersöks hur och hur mycket människor reser genom RES och genom mer detaljerade studier av bytesbeteende i kollektivtrafiken. Därefter bestäms hur resandet påverkar hälsan med avseende på trafiksäkerhet, avgasemissioner, fysisk aktivitet, psykiska hälsoaspekter och välbefinnande samt jämlikhetsaspekter i form av ekonomiska och fysiska möjligheter till tillgänglighet. Här utvecklas och rekommenderas några metoder för hur dessa faktorer kan översättas till sparade liv, besparingar i sjukvård, rehabilitering och andra stödåtgärder, etc. Slutligen översätts hälsoeffekterna till monetära termer med hjälp av generella hälsoekonomiska utvärderingsmodeller (t ex Trafikverkets Cykalk 1.0).
Projektet rapporteras i en slutrapport som redovisar en uppskattning av dagens potential, potential för Fördubblingsprojektet samt rekommendationer till metod för beräkning av hälsovinster med avseende på (ökad) kollektivtrafikanvändning.Utveckling av en funktionell standard för statliga cykelvägar
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2010-11-01 till 2012-06-30
ReferatHur lika är bilisters och cyklisters preferenser? Resultat från en resvaneundersökning i Lund, Malmö och Helsingborg
Finansiär:
Pågår: 2011-01-01 till 2012-06-01
ReferatHållbara turistresor – alternativ till resor med egen bil till/från och inom turistområden
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2010-04-01 till 2012-05-31
Referat
Syftet med detta projektförslag är att analysera förutsättningarna för att överföra resande från egen bil till andra transportslag såsom kollektivtrafik (inkl. tåg), cykel och gång till, från och inom turistområden. Målet med projektet är att ta fram underlag för en nationell handlingsplan för hållbara turistresor. Projektet utgår ifrån ett urval typiska trafikanters (turisters) transportbehov från ett ”dörr till dörr”- eller ”hela resan”-perspektiv som analyseras med avseende på resmöjligheter, restid och reskostnad samt ytterligare ett antal faktorer.
Projektet förväntas leda till bättre kunskap om olika turisters transportbehov och möjligheterna att nyttja alternativ till egen bil för dessa transporter. Projektet bidrar därmed till bättre möjligheter att vidareutveckla alternativen till resor med egen bil vid turistresor.Mått och mätmetodik för uppföljning av gång- och cykeltrafik
Finansiär: Vägverket
Pågår: 2009-03-01 till 2011-12-31
Referat
Detta projektförslag syftar till att analysera använda metoder och tillgängligt dataunderlag och föreslå en harmoniserad metodik för mätning/uppskattning av gång- och cykeltrafikarbetet i svenska tätorter. Den föreslagna metodiken ska främst kunna användas vid utvärderingar på en övergripande nivå, exempelvis för att kunna säga om åtgärder för att främja ett miljövänligt och långsiktigt hållbart resande (kollektivtrafik, gång- och cykel) fått önskad effekt. Målet med projektet är också att få ökad kunskap om fotgängarflödets variation för att kunna ta fram uppräkningsfaktorer för gångtrafiken som behövs för att kunna uppskatta ett ”fotgängar-ÅDT”.
Genom kontakter med relevanta aktörer görs en kartläggning och analys av befintliga metoder för mätning av gång- och cykeltrafikflöden och uppskattning av gång- och cykeltrafikarbetet i och utanför Sverige. Utifrån de inledande analyserna kommer en harmoniserad och systematisk mätmetodik att föreslås. Ett tänkbart scenario för en sådan metodik, är att information ifrån rikstäckande resvaneundersökningar (som Riks RVU, RES och TSU 92- ) kompletteras med långtids- och korttidsmätningar av gång- och cykeltrafiken på ett antal strategiskt valda punkter i exempelvis en tätort.
Delmoment:
1) Kartläggning av dagens tillvägagångssätt vid uppskattning av gång- och cykeltrafikarbetet i Sverige, med utblickar i andra länder framförallt i Europa.
2) Översikt, kvalitetsbedömning och analys av i Sverige befintligt dataunderlag i form av resvaneundersökningar och mätningar av gång- och cykeltrafikflöden.
3) Mätningar av fotgängarflöden på ett urval platser i orter av olika storlek och karaktär för att få ökad kunskap om fotgängarflödets variation i tid och rum.
4) Framtagande av en skattningsmetod för gång- och cykeltrafikarbete baserad på en kombination av olika datakällor.
5) Test av mätmetoden i några utvalda svenska tätorter och därefter förbättringar av metoden.
6) Implementering
Förväntat resultat är en standardiserad metod för skattning av gång- och cykeltrafik att använda vid uppföljning av gång- och cykeltrafiken generellt eller för utvärdering av effekter av olika åtgärder.Uthålliga transporter – Trygghet, säkerhet och tillgänglighet för gående och cyklister i små orter och byar
Finansiär: Vägverket
Pågår: 2008-01-01 till 2011-12-31
Referat
Dagens trafikplanering i Sverige tillgodoser till viss del de oskyddade trafikanternas anspråk i tätbebyggt område, men det finns inte teorier och modeller för hur trafikplaneringen för landsbygdstrafik ska tillgodose gående och cyklisters anspråk på att färdas säkert och tryggt med god tillgänglighet. I landsbygdstrafiken finns ofta motsättningen mellan fordonstrafikens krav på hög framkomlighet och hastighet, och fotgängares och cyklisters krav på säkerhet, trygghet och tillgänglighet samt kostnadseffektiva lösningar. Syftet med projektet är att utveckla trafikplaneringen för fotgängare och cyklister så att de har samma transportkvalité avseende säkerhet, trygghet och tillgänglighet på landsbygden som personer som färdas i bil, dvs det uthålliga transportsystemet. Projektet inleds med en systematisk genomgång av tidigare forskningsresultat och fortsätter med fältstudier av trafikantbeteenden. Projektet genomförs med medverkan av boende och trafikanter i ett antal studerade orter.
Forskargruppen trafikteknik vid Luleå tekniska universitet slutför i dagarna studier av avsmalningar av vägar genom byar eller mindre samhällen för att öka säkerheten, framkomligheten och tryggheten för gående och cyklister, i vissa fall speciellt barn och ungdomar, på de fyra vägsträckorna 597 i Björsbyn, väg 616 i Gäddvik, väg 551 i Roknäs, alla i Norrbotten och väg 1001 genom Bonäs i Dalarna. Studierna har genomförts på uppdrag av Vägverket Region Norr (Gunnar Wikström och Peder Henriksson) och Vägverket region Mitt (Gunilla Sortti). Projektet har även bekostats av Vägverkets Skyltfond. En sammanfattande beskrivning av de olika trafikanternas åsikter var att de ser vissa fördelar av avsmalningsåtgärderna på de tre sträckorna med sänkta fordonshastigheter och en del av trafikanterna anser även att platserna blivit säkrare. Många av motorfordonstrafikanterna sade dock att de ofta kör ut över spärrlinjer vid möte med andra fordon vilket verifierades av trafikantstudierna. Hastighetsmätningar visade att fordonshastigheterna var fortfarande för höga efter åtgärder. Åtgärderna på vägsträckorna bedöms ha gjort trafikmiljön säkrare för oskyddade trafikanter, men inte säker. Åtgärderna är en första förändring av vägmiljön för att öka säkerheten och tryggheten för oskyddade trafikanter. Målet med projektet är en strategi för trafikplanering för landsbygdstrafik som tillgodoser gåendes och cyklisters anspråk på säkerhet, framkomlighet och tillgänglighet. Det innebär ett nytt synsätt som innebär en konsekvent trafikplanering baserad på gåendes och cyklisters anspråk som bas för utvecklingen av det uthålliga transportsystemet i landsbygdstrafik. Särskilt skolbarns, äldres och funktionshindrades behov beaktas.Vägen som stöd för turistnäringen
Finansiär: Vägverket
Pågår: 2009-03-01 till 2011-12-31
Referat
De fyra demoprojekten:
1 Attraktiva och alternativa vägar i Glasriket. Syftet är att erbjuda alternativ till de stora vägarna för att lugna ner trafiktempot, skapa upplevelser som ger mervärde samtidigt som destinationer stöds och därmed den regionala utvecklingen (ex. kultur, äta/bo, shopping). Alternativa vägar ska vara attraktiva och fungera för både bil, mc och cykel.
2 Utveckla ett regionalt turistcykelstråk. Syftet är att medverka till attraktiva och trafiksäkra cykelleder som främjar folkhälsan och stöttar den regionala turistnäringen med fokus på utländska besökare.
3 ”Pausslingor” vid sidan om E 4:an. Syftet är att ge den som väljer de alternativa vägavsnitten en upplevelse, stärka de regionala besöksmålen samtidigt som tempot minskar och fler kör utvilade.
4 Riksväg 50 och turistnäringen. Vad händer med riksväg 50 när den tunga trafiken norrut leds i en ny sträckning? Hur kan riksväg 50 få en annan roll och istället för att vara en transportled bli en extra tillgång för regionen. Projektet syftar till att hitta en gemensam och konstruktiv plattform för ett långsiktigt och utvecklande arbete parallellt med att åtgärder genomförs. Viktigt är att övriga demoprojekt kan överföra goda idéer in i detta projekt.Familjers transportbeteende – är cykelkärra ett alternativ till bilen?
Finansiär: Energimyndigheten
Pågår: 2010-09-01 till 2011-12-23
ReferatGående, cyklande och hälsa
Finansiär: Vägverket
Pågår: 2010-01-15 till 2011-12-15
Referat
Del II avser att beskriva kunskapsläget avseende dels hur yttre miljöfaktorer påverkar benägenheten att gå eller cykla, dels hur detta kan påverka anläggandet av gång- och cykelvägnät i syfte att optimera dess verkan. Produkten från del II förväntas bli en publikation som ger läsaren en bakgrund och konkreta bilder av hur miljöfaktorer verkar styra vårt beteende avseende gång och cykling. Det kan även i detta fall visa sig vara lämpligt att skapa en mer sammanfattande och populärvetenskapligt skriven text, och en mer fördjupad bakgrundstext. Även i detta fall kan dessa delar finnas i en och samma rapport.Systematisk utvärdering (”Systematic review”) av cykling i utglesade och förtätade och funktionsblandade städer/stadsdelar
Finansiär: Vägverket
Pågår: 2009-09-01 till 2011-03-31
Referat
Syftet med detta projektförslag är att utveckla kunskapen om dessa skillnader genom att med en systematiskt metod identifiera de faktorer som har betydelse för cykeltrafiken i städer. Särskilt fokus riktas mot stadens utformning och design, utglesning samt förtätning och funktionsblandning, m.fl. faktorer som tas upp i projektförslag B5 från Chalmers Arkitektur. Även sociala och kulturella faktorer som påverkar individens synsätt och därmed benägenhet att cykla inkluderas. Motsvarande problematik gäller även för gång och kollektivtrafik. Det vore intressant att i förlängningen även studera dessa trafikantgrupper.
Olika faktorers betydelse för andelen cykeltrafik i städer har bland annat publicerats i studier från olika städer, i traditionella kunskapssammanställningar och i aggregerade modellanalyser. Ett problem med denna typ av studier och utvärderingar är dock komplexiteten i det system som utvärderas. Dels är mängden relevanta faktorer ofta stort och dels är faktorerna inte inbördes oberoende, vilket orsakar problem vid statistiska analyser. Det är dessutom stor risk att värderingen av olika faktorers betydelse blir subjektiv i traditionella kunskapssammanställningar, bland annat genom att endast ett mindre antal av de relevanta faktorerna inkluderas i analyserna.
Genom att i stället använda metodik för sk. systematisk kunskapssammanställning/ utvärdering (”systematic review”) som utgår ifrån ett multinivå(”multilevel”)-perspektiv avseende olika faktorer hanteras denna komplexitet och utvärderingen kan genomföras på ett objektivt sätt. Metodiken har med framgång tillämpats för analyser av faktorer som påverkar trafikanters benägenhet att ersätta bilresor med andra transportslag och föreslås här tillämpas för att vidareutveckla kunskapen om cykling i städer.
Projektet föreslås att genomföras i ett EU-samarbete, dels för att samla lämplig kompetens och dels för att ett lämpligt dataunderlag ska kunna insamlas som underlag för utvärderingen.
Resultatet av projektet är bättre kunskap om betydelsen av olika faktorer för andelen cykeltrafik i städer eller stadsdelar. Även riktlinjer för policy- och planeringsarbete för ökad cykling i städer kommer att utarbetas utifrån projektets resultat.
Projektet omfattar följande delmoment:
1. Design av systematisk kunskapssammanställning/utvärdering (”Systematic review design”) av faktorer av relevans för cykelandelen i olika Europeiska städer/stadsdelar utifrån ett multinivå-perspektiv.
Delmoment 1 utgör underlag för datainsamlingen och kommer även att utgöra underlag för utvärderingarna i Chalmers Arkitekturs projektförslag om täta, funktionblandade respektive utglesade områden.
2. Datainsamling från städer/stadsdelar i Sverige samt några av följande länder: Norge, Danmark, England, Tyskland, Nederländerna, samt extraktion av data.
Dataunderlag hämtas från Chalmers Arkitekturs projekt samt ur relevanta studier från städer/stadsdelar i de medverkande länderna.
3. Systematisk analys av samband mellan faktorer och cykling.
Beroende på dataunderlaget görs eventuellt meta-analys.
4. Resultaten presenteras bland annat i en rapport för avnämare, vid lämpligt seminarium samt i en vetenskaplig publikation.
Resultatet kommer även att ligga till grund för del 3 i Chalmers Arkitekturs projektförslag om förtätning av utglesade städer/stadsdelar.
Forskare/partner från flertalet av ovanstående länder (se pkt 2.) kommer att medverka i projektet. Delmoment 1. (Design) leds av prof. Sebastian Bamberg, Tyskland och genomförs i samverkan mellan samtliga medverkande forskare från Sverige och övriga länder, bland annat i form av en workshop. Delmoment 2. (Datainsamling) leds av VTI och genomförs av forskare i respektive land. Delmoment 3. (Analys) genomförs i samarbete mellan VTI och prof. Sebastian Bamberg, Tyskland. Delmoment 4. (Rapportering) utförs av VTI med stöd av övriga medverkande forskare.Förutsättningar för resor med tåg till turistmål
Finansiär: Trafikverket
Pågår: 2010-03-01 till 2010-12-15
ReferatCykelvägars standard
Finansiär: Vägverket
Pågår: 2005-03-01 till 2010-06-30
Referat
Projektet är indelat i tre etapper där den första etappen är kunskapssammanställningen, som ska ligga till grund för beslut om projektets fortsättning och bestämma de andra två etappernas omfattning och innehåll mer i detalj. Etapp 2 är tänkt att bestå av en brukarundersökning, som förslagsvis inleds med diskussioner i fokusgrupper, med syfte att utforma en enkät, som ska klarlägga cyklisternas åsikter om vad som definierar en attraktiv cykelväg. Fältstudier, t.ex. där olika grupper av cyklister får kommentera några cykellänkar av varierande standard, är också tänkbart att inkludera i etapp 2.
I den tredje och sista etappen ska en modell för standardklassning av cykelvägar (med utgångspunkt från resultaten i etapp 1 och 2) tas fram och testas, för att sedan kunna implementeras. Modellen ska kunna användas av alla kommuner, och även övriga väghållare, oavsett skilda förutsättningar som t.ex. klimat och cykelfrekvens. Exempel på ”kvalitetsfaktorer” som kan komma att beaktas vid denna standardklassning är belysning, beläggningsstandard – som sprickor och gropar, nivåskillnader, tunnlar, trafikmiljö, övrig omgivning samt snöröjning och halkbekämpning.Effektsamband för cyklister och gåendes trafiksäkerhet
Finansiär: Vägverket
Pågår: 2008-06-07 till 2010-03-01
Referat
Projektet är aktuellt och angeläget mot bakgrund av att trafikverken vill att staten skall satsa 500 mkr årligen de närmaste 20 åren för att få fler att cykla(SvD 4 november 2007), och det därmed blir viktigt att på ett korrekt sätt kunna bedöma vilka åtgärder som skall prioriteras. Det stämmer också väl med EU:s grönbok där det framgår att ”Varje EU-medborgare bör kunna leva och röra sig i stadsområden på ett säkert sätt. Det bör vara möjligt att gå, cykla eller köra bil eller lastbil med ett minimum av personlig risk. Vidare står det under rubriken Säkrare infrastruktur att ”… bra kvalitet på trottoarer för fotgängare och på cykelbanorna för cyklisterna kan göra skillnad.”
Detta projekt syftar till att uppdatera och komplettera effektsambanden för fotgängare och cyklisters säkerhet. Projektet skall utmynna i material färdigt att användas för effektbestämning av olika GC-åtgärder.
Projektet inbegriper bland annat skattande av olycksmodeller (motsvarande olyckskvoter för motorfordonsolyckor) för olika gatutyper baserat på olycksdata från STRADA och exponeringsdata för oskyddade trafikanter (hämtade från en databas över korta räkningar av oskyddade trafikanter utförda under 2003 på drygt 500 olika platser i sju olika tätorter). Inom projektet görs dessutom en litteraturstudie för att komplettera med eventuella nya studier av åtgärdseffekter, speciellt fokuserat på säkerhetsåtgärder för oskyddade trafikanter. En översyn görs även av metodiken för att kombinera flera åtgärdseffekter. Projektet skall mynna ut i konkreta uppdateringsrekommendationer till Vägverkets effektsamband.
– Referensgrupp – Till projektet knyts en referensgrupp, främst bestående av representanter från Vägverket och SKL, de två stora avnämarna för projektets resultat. Referensgruppen träffas en gång vid projektets uppstart, en gång när de huvudsakliga resultaten är klara och i övrigt om det finns speciella behov.
– Seminarier (WSP) – Två olika typer av seminarier genomförs. Det första genomförs i början av projektet av projektet för att belysa användarbehov och -perspektiv. Det andra genomförs i slutet av projektet för att föra ut resultaten.
– Litteraturstudie (LTH) – Litteraturstudien fokuseras på att uppdatera de åtgärdseffekter som är aktuella för trafiksäkerhetsåtgärder riktade mot GC-trafikanter.
– Fältstudier (LTH) – Vid LTH finns redan en databas med GC-trafikanters exponering och korsningsstrategier på huvudgatunätet i åtta olika svenska städer. Beroende på ambitionsnivån för att ta fram nya åtgärdseffekter kan det behöva göras ytterligare fältstudier. Detta moment är därför mycket flexibelt till sin storlek.
– Sammanställning av olycksdata från STRADA (LTH) – I detta steg gäller det att ha bra kontroll på STRADA eftersom kvaliteten på data varierar mycket mellan olika regioner och sjukhus.
– Framtagning av olycksmodeller (LTH) – Dessa modeller beskriver hur antalet fotgängar- respektive cykelolyckor beror av såväl GC-flöde som bilflöde. Modellerna utvecklas med state-of-the-art generaliserade linjära modeller.
– Utarbetande av underlag för uppdatering av effektsamband (WSP) – I detta steg sammanställs resultaten från litteraturstudie och modellering på ett sätt så att det är färdigt att använda för praktiker.
– En Excel-beräkningsmodell tas fram som kan integreras med lill-EVA och den beräkningsmodell för cykelåtgärder som WSP för närvarande tar fram.
– Rapportering (LTH&WSP) – Rapportering sker i flera former, dels genom vetenskaplig publicering som LTH har huvudansvaret för, och dels som en riktad insats mot praktiker i form av riktad rapport samt eventuellt även utbildningsinsatser.Realistisk restidsberäkning för Comodal resplanering
Finansiär: Vägverket
Pågår: 2008-01-20 till 2009-12-30
Referat
Den Comodala resplaneraren kommer knytas till trafiken.nu och utvecklas för att kunna demonstreras skarpt inför Världskongressen i ITS 2009, som en av de viktigare tillämpningarna.
I den Comodala resplaneraren kommer man kunna söka resor från A till B, och få bilresa, kollektivtrafik, cykel och gång samt kombinationer av dessa presenterade bredvid varandra för jämförelser när det gäller restid, kostnad och miljöbelastning. Tidigare erfarenheter inom området visar på svårigheter att uppskatta ”korrekta” restider, särskilt när man ska jämföra mellan olika transportsätt på ett ”rättvist” sätt. Hur hanterar man t ex risk för köer i biltrafiken eller förseningar i kollektivtrafiken, tid för att hitta parkeringsplats, missade byten etc.
Parterna bakom trafiken.nu och den Comodala resplaneraren bedömer det som mycket angeläget att denna kunskap genereras för att direkt kunna tillämpas och demonstreras skarpt, redan till Världskongressen i ITS 2009. Kunskapen kan även gagna andra resplaneringsverktyg, t ex Resrobot och kommersiella aktörer såsom Eniro, Hitta.se osv.
Syftet med detta projekt är att ta fram nödvändig kunskap för att säkerställa att Comodala resplanerare kan göra realistiska beräkningar av restider för olika färdsätt.
Projektgenomförandet baseras på studier av andra resplanerare, provberäkningar med olika restidsmodeller och indata, presentation av testdata för referensgrupp samt utvärdering och analys.
Projektet förväntas resultera i riktlinjer för hur realistiska restider ska beräknas så att rättvisa jämförelser kan göras mellan olika färdsätt. Projektet förväntas även resultera i att dessa principer testas, tillämpas och utvärderas i den Comodala resplanerare som tas fram i Stockholm.Cykeltransport på tåg
Finansiär: Banverket
Pågår: 2008-09-01 till 2009-07-31
ReferatInvandrare i det svenska vägtransportsystemet
Finansiär: Vägverket
Pågår: 2003-01-01 till 2008-03-31
Referat
Syftet med arbetet är att öka kunskapen om invandrares situation inom det här området och att analysera deras rörlighet, säkerhet, trygghet och jämställdhet inom transportsystemet.
Projektet är uppdelat i tre delar.
Del 1:
Den handlar om resvanor. Här skall forskarna till exempel studera invandrares tillgänglighet till transportmedel och deras möjlighet att bli delaktiga i det svenska transportsystemet. Det kan handla om sådant som att förstå rabattsystemet på tåg eller att lära sig cykla. Vi skall också studera resvanorna utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Däribland möjligheten för kvinnor att ta körkort, liksom trygghetsaspekten, som att folk inte skall behöva promenera genom mörka tunnlar för att ta sig till bussen. Vi vill visa på vad som är ojämlikt och felfördelat så att de här perspektiven kan tas med när infrastruktur planeras i framtiden.
Del 2:
Den handlar om trafiksäkerhet. Här skall antalet olyckor som olika invandrargrupper är inblandade i granskas, liksom vad för typ av olyckor det handlar om. Forskarna skall också titta på förarbeteende, attityder och normer, det vill säga vad som är viktigt för olika grupper i frågor som rör exempelvis alkohol, hastighet och användande av bilbälte. Som svensk är man uppfödd med trafiksäkerhetskunskap redan från dagis. Den kunskapen saknas hos de flesta invandrare. Det leder till att vi har olika beteenden. I den här delen av projektet kommer forskarna delvis att grunda sig på en förstudie om invandrares trafiksäkerhetssituation som Mohammad-Reza Yahya gjorde 2001.
Del 3:
Den handlar om invandrares körkortsinnehav och körkortsutbildning. Före 1991 kunde invandrare som kom till Sverige enkelt byta ut sitt ursprungliga körkort till ett svenskt. Numera måste de som kommer från ett land utanför EU (Japan undantaget) köra upp för att få ett nytt svenskt körkort