Hoppa till innehåll

Stort mörkertal: Uppåt en halv miljon cyklar stjäls varje år

Foto: Mostphotos.com

Mängden cykelstölder är inte bara ett praktiskt och ekonomiskt problem för den enskilde som drabbas. Det är också ett samhällsproblem, då det får många att avstå från att skaffa cykel och än mindre att använda och ställa ifrån sig den. Inom kort presenteras en kunskapssammanställning om cykelstölder, som Johan Egeskog och Magnus Karemyr, VTI, har gjort. Den heter Cykelstölder – Problemets omfattning och vägar framåt.

Resultaten från sammanställningen visar att antalet cyklar som stjäls varken har ökat eller minskat på senare år. Dock stjäls det allt dyrare cyklar, i och med elcykelns breda intåg på marknaden, vilket resulterar i ökande kostnader för försäkringsbranschen och i förlängningen även försäkringstagarna.

– Vi ser även att mörkertalet är stort gällande de cyklar som stjäls, men som inte anmäls som stulna till Polisen. Statistiken visar att det sker över en halv miljon cykelstölder varje år i Sverige, men bara omkring 70 000 av dessa stölder anmäls till polisen, konstaterar författarna. Stöldrisken har en tydlig påverkan på cykelns attraktivitet som färdmedel. En betydande del av befolkningen anger att de ofta eller ibland väljer bort cykeln för vissa eller alla sina resor på grund av risken för stöld.

I den kommande rapporten presenteras ett antal åtgärder för att på sikt kunna minska problemets omfattning. Mer om det senare.

Arbetet har gjorts med finansiering från Cykelcentrum på VTI och resultaten kopplar direkt till det arbete som pågår inom branschrådet för minskade cykelstölder och bättre cykelparkeringar.

Lyssna på ett inslag i P4 Östergötland där forskningsingenjör Johan Egeskog, VTI, intervjuas om resultatet från projektet Cykelstölder.

Läs mer om projektet här.

Etiketter: