Hoppa till innehåll

Mörker, reflexer och cykellysen

Det har redan börjat mörkna rejält – både på morgon och kväll – och värre ska det bli. Det är därför viktigt att vi plockar fram och testar cykellyset och tar på reflexerna, för vi syns sämre än vi tror redan nu. En stor del av året är mörkret en försvårande omständighet i trafiken. Här presenterar vi några länkar till forskningsresultat om mörkerkörning och cykellysen för cyklister.

Baklyse på cykel i solnedgång.
Foto: Katja Kircher / VTI.

Trafikanters upplevda behov och problem i mörkertrafik i tätort: en fokusgruppsstudie med cyklister, äldre bilförare och äldre fotgängare (VTI notat 5-2010) Länk till annan webbplats.

Development and evaluation of methods comparing bicycle light features / Test av cykellysen. Metodutveckling och utvärdering (VTI rapport 1059A) Lång sammanfattning på svenska, bl.a. ”De bästa cykellysena”.

Testing of bicycle lighting: Method development and evaluation (Artikel i tidskriften Transportation Research Interdisciplinary Perspectives 2021, DiVA, Digitala vetenskapliga arkivet) Länk till annan webbplats.

Test av cykellysen: Biomotion – YouTube