Hoppa till innehåll

Barns rätt till rörelse

Malin Henriksson presenterar Barns rätt till rörelse på Forum Vätternrundan. Foto: Mikael Sönne.
Malin Henriksson på Forum Vätternrundan. Foto: Mikael Sönne.

Igår, måndag 12 juni, inleddes Forum Vätternrundan i Motala. Cykelcentrum, Svenska Cykelstäder och Region Östergötland var värdar för dagen och temat Barns rätt till rörelse.

Malin Henriksson, senior forskare på VTI, ledde seminariet och gav en introduktion till forskningen på områden. Hon berättade även om konsekvensanalyser om barn inom samhällsplanering och gav exempel på potentialen för barns hälsa genom aktiva resor.

Efter Malin Henriksson presenterade Anna-Karin Lindqvist, biträdande professor Luleå tekniska universitet, de senaste forskningsrön om aktiva skolresor, utifrån barnens perspektiv. Samuel Williams, verksamhetsledare för Svenska Cykelstäder berättade om möjligheterna med konceptet Cykelvänlig skola. Elin Glad, hälsoprocessledare på Region Östergötland presenterade pågående strategiskt folkhälsoarbete i ”Sätt Östergötland i rörelse”, och hur en region kan skapa incitament att gå från ord till handling. Matti Leijon, Generation Pep – som verkar för att alla barn och unga ska vilja och ha möjligheten att leva ett aktivt och hälsosamt liv – presenterade det samhällsbaserade programmet Pep kommun (pilotprojekt) där bland annat aktiv transport ska bidra till en långsiktigt hållbar strategi.

Under dagen anordnades naturligtvis även en rad roliga och engagerande aktiviteter för barn, bland annat ”Skoj på hoj”.

Läs mer om forskningen bakom seminariet Barns rätt till rörelse här.

Läs mer om dagens aktiviteter och resten av Forum Vätternrundan-veckan här.