Hoppa till innehåll

VTI:s nya unika cykelsimulator nu på rull

VTI har tagit fram en ny cykelsimulator som skiljer sig från alla andra simulatorer genom att vara baserad på en fri rulle, till skillnad tidigare versioner med en fixerad rulle. Cykelsimulatorn ingår i utvecklingsprojektet How We Roll, finansierat av VTI och SAFER, ett forskningscentrum om fordon och trafiksäkerhet på Chalmers.

Cyklist i simulatorn med stor skärm med virtuell väg framför.
Det nya med VTI:s cykelsimulator är att cykeln är på fria rullar, en fram och två bak. Foto: Katja Kircher/VTI

Cykelsimulatorn invigdes torsdagen 8 december i en av forskningsinstitutets simulatorlokaler i Linköping. Forskningsledare Katja Kircher och projektledare My Weidel berättade om arbetet och tankarna bakom simulatorn samt framtida utveckling, validering och forskningsmöjligheter. Det har tagit ett år att utveckla cykelsimulatorn. Målet för forskarna var att ta fram en plattform som ger en så verklig upplevelse av cykling som möjligt.

Läs mer om cykelsimulatorn.