Hoppa till innehåll

Cyklister testade cykelvägar i forskningssyfte

En jämn och komfortabel cykelväg är viktig för säker cykling. Men dagens krav är inte anpassade för cyklar. För att bättre kunna ställa krav ska VTI ta fram ett nytt mått.

Foto på cyklist bakifrån som drar VTI:s cykelmätvagn på gata i Lund.
VTI:s cykelmätvagn. Foto: Anna Niska.

Forskningsprojektet genomförs av VTI i samarbete med Ramboll och finansieras av Trafikverket, via branschprogrammet Bana väg för framtiden (BVFF). Anna Niska är forskningsledare och föreståndare för Cykelcentrum på VTI. Hon menar att cyklister är en eftersatt trafikantgrupp.

– De gällande standardkraven beskriver vad man känner när man sitter i en bil. I dag kan vi bygga en cykelbana som uppfyller alla krav men ändå inte känns bra att cykla på. Därför behöver vi ett sådant mått, säger hon.

Läs mer om försöken och projektet på Trafikverkets hemsida.