Hoppa till innehåll

Ny avhandling om säkerhet för cyklister

Porträttbild på Maria Rizzi mot vit bakgrund.
Maria Rizzi (f.d. Ohlin) Foto: Annika Johansson, VTI

Vi säger grattis till Maria Rizzi (f.d. Ohlin) som 20/9 disputerade vid Göteborgs universitet på temat hur man kan göra cykling säkrare.

Maria har undersökt vilka skador från cykelolyckor som är viktigast att förhindra – nämligen de som leder till försämrad livskvalitet och sjukskrivning. Utifrån material som visar händelseförloppet som lett till skadorna har hon kommit fram till vad som skulle ha kunnat förebygga dessa skador. Hon har också gett förslag på vilka åtgärder väghållaren borde prioritera för att göra cykling säkrare, baserat på vad som görs idag, och vad man behöver utveckla framöver.

Maria Rizzi började som doktorand på Göteborgs universitet 2015. Senaste året har hon arbetat halvtid som forskningsassistent på TST (Trafiksäkerhet och trafiksystem) på VTI och kommer nu fortsätta arbeta på VTI som forskare.

How to Make Bicycling Safer – Identification and Prevention of Serious Injuries among Bicyclists” är titeln på avhandlingen som finansierades av Trafikverket. Handledare har varit Anders Lie, Trafikverket och adjungerad professor vid Chalmers, Anders Kullgren, forskningschef på Folksam och adjungerad professor på Chalmers, samt Beatrix Algurén, lektor vid Göteborgs universitet. Fakultetsopponent var Annika Nilsson, Göteborgs Stad.