Varför väljer cyklister att cykla alkoholpåverkade?

Alkoholpåverkan tycks vara en starkt bidragande orsak till att cyklister omkommer eller skadas svårt i trafiken. Trots det finns i dagsläget relativt lite kunskap om människors syn på alkoholpåverkad cykling.

Det här har därför studerats av Henriette Wallén Warner, forskare på VTI, tillsammans med Gunilla Sörensen, forskningsassistent på VTI. De presenterar sina resultat i rapporten ”Varför väljer cyklister att cykla alkoholpåverkade?”

Syftet med den här enkätstudien var att undersöka hur föreställningarna som ligger till grund för attityd, subjektiv norm och upplevd kontroll påverkar beslutet att cykla alkoholpåverkad.

Resultaten visar att om man främst är intresserad av att förutsäga cyklisters beslut att cykla alkoholpåverkade bör man fokusera på attityd, subjektiv norm och upplevd kontroll. Om man däremot vill förstå varför cyklister väljer att cykla alkoholpåverkade bör man istället fokusera på de bakomliggande föreställningarna.

Resultaten visar vidare att kampanjer som utmanar cyklisters föreställning om hur trevligt det är att cykla hem, trots att de är alkoholpåverkade, och/eller som uppmanar cyklister att lämna cykeln hemma i samband med festliga tillfällen, där alkohol kan förväntas förekomma, bör ha potential att minska förekomsten av alkoholpåverkad cykling. Dessa kampanjer bör då rikta sig till specifika grupper, med hög förekomst av alkoholpåverkad cykling, snarare än till cyklister i allmänhet. Även förbättrad kollektivtrafik förefaller ha potential att minska alkoholpåverkad cykling.